Περιγραφή της διαδικτυακής πρέφας (ΔΠ)

Η διαδικτυακή υλοποίηση της πρέφας που υποστηρίζει το παρόν ιστολόγιο ονομάζεται απλά «Διαδικτυακή πρέφα» και από εδώ και πέρα θα αναφερόμαστε σε αυτήν με τη συντομογραφία ΔΠ, ή με το όνομα «Πρεφαδόρος».

Εισαγωγή

Η ΔΠ υλοποιεί το παιχνίδι της πρέφας όπως αυτό παίζεται στην Ελλάδα. Το παιχνίδι της πρέφας ανήκει στα παιχνίδια που βασίζονται σε «αγορές» (στο μπριτζ οι αγορές ονομάζονται συμβόλαια) και στόχος του παιχνιδιού είναι να κάνουν οι παίκτες όσο το δυνατόν περισσότερες «μπάζες». Βασιλιάς αυτών των παιχνιδιών είναι, φυσικά, το μπριτζ και στην ίδια κατηγορία ανήκουν το γαλλικό belote, το μπουρλότο και η βίδα. Το παιχνίδι της πρέφας έλκει την καταγωγή από το ρωσικό παιχνίδι preferans, αλλά διαφέρει τόσο πολύ από αυτό όσο και από το μπριτζ.

Πιστεύω ότι αυτό που κάνει την πρέφα ξεχωριστή και αγαπητή ακόμη και στους παίκτες του μπριτζ, είναι το ότι δεν παίζεται από ομάδες αντικριστών παικτών, όπως το μπριτζ και το μπουρλότο, αλλά παίζεται από τρεις παίκτες, όπου ο ένας είναι ο «τζογαδόρος» (εκτελεστής του συμβολαίου) ενώ οι άλλοι δύο παίκτες συμμαχούν κάθε φορά εναντίον του εκάστοτε τζογαδόρου. Αυτή η ιδιαιτερότητα δημιουργεί αιχμηρές καταστάσεις και δίνει στην πρέφα μια ζωντάνια που μάλλον λείπει από το μπριτζ. Εξάλλου, είναι πολύ πιο εύκολο να στηθεί ένα τραπέζι πρέφας απ’ ό,τι να στηθεί ένα τραπέζι μπριτζ. Πράγματι, το μπριτζ συνοδεύεται πια από τόσο μεγάλο πλήθος συμβάσεων και κανόνων που είναι αδύνατον σε έναν μέτριο παίκτη να συμμετέχει σε ένα τραπέζι με καλύτερους παίκτες, ενώ για να μπορέσει κάποιος να παίξει σωστό μπριτζ πρέπει να αφοσιωθεί στο παιχνίδι.

Κανόνες του παιχνιδιού

Οι κανόνες της πρέφας είναι εν πολλοίς ξεκάθαροι, υπάρχουν, όμως, σκοτεινά σημεία. Π.χ. σε μια αγορά 7 κούπες όπου ο πρώτος αμυνόμενος δεν έκανε καμία μπάζα, ενώ ο δεύτερος έχει κάνει τη μια μπάζα που του αναλογεί, ο πρώτος αμυνόμενος πληρώνει 126 καπίκια στον τζογαδόρο, αλλά δεν είναι σαφές αν πρέπει να πληρώσει διπλή την μπάζα του συμπαίκτη του. Γνώμη μου είναι πως η μπάζα πρέπει να πληρωθεί απλά με 7 καπίκια, αλλά υπάρχουν παίκτες που υποστηρίζουν ότι εφόσον ο πρώτος αμυνόμενος «σολάρισε» πρέπει να πληρώσει διπλά. Όπως και να έχει το θέμα, τα σκοτεινά σημεία της πρέφας είναι ελάχιστα και αφορούν σε τόσο εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν μειώνουν καθόλου την ομορφιά του παιχνιδιού.

Διαφοροποιήσεις

Η ΔΠ, ωστόσο, παρουσιάζει κάποιες διαφοροποιήσεις από τη ζωντανή πρέφα και πρώτα απ’ όλα δέχεται πάντα 3 παίκτες σε κάθε τραπέζι απαγορεύοντας τον «τεμπέλη». Αυτό είναι μια έκπτωση που έκανα για να μπορέσω να υλοποιήσω προγραμματιστικά το παιχνίδι, καθώς η ύπαρξη του τεμπέλη περιπλέκει αφάνταστα το πρόγραμμα. Εξάλλου, δεν έχει και πολύ νόημα η εισαγωγή του τεμπέλη, καθώς πέρα από τη διαφοροποίηση στην πληρωμή των άσων, το παιχνίδι δεν αλλάζει σε κανένα σημείο. Μόνο μειονέκτημα από την απαγόρευση του τεμπέλη παραμένει, λοιπόν, η δυσκολία της διαδικτυακής συνεύρεσης τεσσάρων φίλων, αλλά μπορεί ο παίκτης που περισσεύει να βρει εύκολα άλλους συμπαίκτες· το διαδίκτυο είναι πολυπληθής χώρος!

Μια άλλη διαφορά της ΔΠ είναι ότι δεν επιτρέπει καμία απολύτως διαφοροποίηση των δηλώσεων ανάλογα με τον τρόπο που αυτές θα εκφραστούν. Υπάρχουν, π.χ. συμβάσεις στη ζωντανή πρέφα που λένε ότι η δήλωση «άμα μείνουν» είναι κάπως διαφορετική από τη δήλωση «τα γράφω» ή «θα τα σηκώσω» κλπ. Ακόμη, η δήλωση «όλοι εδώ» σε κάποια τραπέζια έχει διαφορά από τη δήλωση «εδώ τα καρά», ή «έχω καρά» κλπ. Τέλος, οι δηλώσεις «πάμε μαζί», «θα παίξουμε όλοι», «παίξε κι εσύ», «βάλε φύλλο» κλπ σημαίνουν, επίσης, σε διάφορα τραπέζια διαφορετικά πράγματα. Στην ΔΠ η συγκεκριμένη δήλωση είναι απλώς «μαζί» και δεν μπορεί καθόλου να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τα φύλλα που κρατούν οι παίκτες.

Τέλος, μια σημαντική διαφορά της ΔΠ από την ζωντανή παρτίδα είναι ο τρόπος με τον οποίο τελειώνει το παιχνίδι. Στη ζωντανή πρέφα το παιχνίδι τελειώνει κατά το γνωστά με το τέλος της κάσας, αλλά οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να προσθέτουν καπίκια στην κάσα, εφόσον έχουν χρόνο και διάθεση να συνεχιστεί το παιχνίδι. Επίσης, η τελευταία αγορά πληρώνεται όχι με την πραγματική της αξία, αλλά ανάλογα με τα καπίκια που έχουν στην κάσα κλπ.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου απαραίτητα στην ΔΠ, καθώς τα κέρδη και οι ζημίες των παικτών εμφανίζονται συνεχώς στην περιοχή του κάθε παίκτη, εμφανίζονται δηλαδή τα καπίκια που κερδίζει ή χάνει ο κάθε παίκτης ανά πάσα στιγμή εφόσον μοιραστεί το υπόλοιπο της κάσας τη στιγμή αυτή. Επίσης, κατά το τελείωμα της κάσας, δεν μειώνεται η αξία της τελευταίας αγοράς, αλλά η κάσα μπορεί να συνεχίσει μειούμενη ακόμη και σε αρνητικά ποσά.

Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα τα κέρδη ή τις ζημίες που θα είχαν οι παίκτες εφόσον αποφάσιζαν να προσθέσουν και άλλα καπίκια στην κάσα. Επομένως, το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, χωρίς να ανησυχούμε για το υπόλοιπο της κάσας, μέχρι οι παίκτες να αποφασίσουν τελειώσουν το παιχνίδι, είτε μετά από σχετικό διάλογο που θα κάνουν στην περιοχή του chat, είτε απλά αποχωρώντας από το τραπέζι. Μπορεί, ακόμη, οποιοσδήποτε παίκτης να δημιουργήσει νέο τραπέζι με την ίδια σύνθεση, αποστέλλοντας ταυτόχρονα προσκλήσεις στους συμπαίκτες του για το νέο τραπέζι πατώντας το σχετικό εικονίδιο της ανακύκλωσης του τραπεζιού από το control panel.

Τραπέζια και διανομές

Για να στηθεί ένα τραπέζι ΔΠ πρέπει κάποιος παίκτης να δημιουργήσει ένα νέο τραπέζι και να προσκαλέσει σ’ αυτό έναν ή περισσότερους συμπαίκτες. Ο μόνος τρόπος να συμμετέχει κανείς σε κάποιο τραπέζι είναι να προσκληθεί στο τραπέζι από κάποιον παίκτη του τραπεζιού. Από τη στιγμή που στηθεί το τραπέζι, οι παίκτες μπορούν να διαπραγματευθούν την κάσα του παιχνιδιού (3×300=900 ή 3×500=1500 καπίκια) και τη σειρά των παικτών. Όλα αυτά γίνονται με κουμπάκια που βρίσκονται στο control panel που εμφανίζεται ως στήλη εικονιδίων δεξιά από το τραπέζι.

Εφόσον οι παίκτες καταλήξουν στα παραπάνω, μπορούν πατήσουν το εικονίδιο της αποδοχής (πράσινο check) στο control panel. Μόλις και o τρίτος παίκτης δηλώσει αποδοχή των όρων του τραπεζιού, το πρόγραμμα επιλέγει στην τύχη κάποιον παίκτη ο οποίος μοιράζει φύλλα για την πρώτη διανομή. Από εκεί και μετά μοιράζει κάθε φορά ο επόμενος παίκτης. Στην οθόνη εμφανίζονται οι παίκτες δεξιόστροφα έχοντας πάντα στο κάτω μέρος του τραπεζιού τον παίκτη που βρίσκεται στο συγκεκριμένο κομπιούτερ.

Πρώτες δηλώσεις

Αφού γίνει η διανομή, αρχίζει ο κύκλος των δηλώσεων που έχουν σκοπό τον καθορισμό του τελικού συμβολαίου και την απόκτηση του «τζόγου» από τον τζογαδόρο. Πρόκειται για κάποιο είδος πλειοδοσίας όπου οι παίκτες μιλούν ο ένας μετά τον άλλον και προσφέρουν όλο και μεγαλύτερες αγορές μέχρι εκεί που τους επιτρέπει το φύλλο τους. Σε αντιδιαστολή με το μπριτζ, δεν επιτρέπονται τα «πηδήματα», ενώ μετά τον πρώτο κύκλο δηλώσεων οι παίκτες πρέπει να ανεβάζουν επίπεδο αφού πρώτα δηλώσουν «έχω» παραμένοντας ουσιαστικά μια φορά στο ίδιο επίπεδο πριν ανεβεί το επίπεδο της αγοράς.

Ο τζογαδόρος κερδίζει τον τζόγο όταν οι άλλοι δύο παίκτες δηλώσουν πάσο, ή κάποιος έχει δηλώσει «άμα μείνουν» κατά τα γνωστά. Αμέσως μετά τον καθορισμό του τζογαδόρου τα φύλλα του «τζόγου» (τα δύο φύλλο που έμειναν εκτός διανομής) περιέρχονται στην κατοχή του τζογαδόρου ο οποίος θα πρέπει να ξεσκαρτάρει δύο φύλλα πριν δηλώσει την αγορά του. Αυτό γίνεται με κλικ στα φύλλα που επιθυμεί να ξεσκαρτάρει. Κάθε φορά που έχει ακριβώς δύο φύλλα για αλλαγή το πρόγραμμα δίνει στον τζογαδόρο τη δυνατότητα να δηλώσει την αγορά του. Ο τζογαδόρος μπορεί αν θέλει να επιλέξει κάποια από τις προτεινόμενες αγορές, ή μπορεί να ξανασκεφτεί την αλλαγή κάνοντας κλικ σε άλλα φύλλα.

Αγορά και δηλώσεις συμμετοχής

Ο τζογαδόρος έχει επιλέξει δύο φύλλα για ξεσκαρτάρισμα και κάνει κλικ στο κουτάκι της αγοράς που επιθυμεί. Τότε έρχεται η σειρά των αμυνομένων να δηλώσουν αν θα διεκδικήσουν τις μπάζες τους ή θα αποσυρθούν από το παιχνίδι. Αυτό γίνεται κατά τα γνωστά με δηλώσεις «παίζω», «πάσο», «μόνος» και «μαζί». Μόλις γίνουν όλες οι απαραίτητες δηλώσεις, το παιχνίδι ξεκινά με τον παίκτη που βρίσκεται δεξιά του dealer να παίζει το πρώτο φύλλο. Ακολουθούν οι άλλοι παίκτες και αμέσως μετά βάζει φύλλο ο παίκτης που κέρδισε τη μπάζα κοκ.

Εκτέλεση

Το παιχνίδι εξελίσσεται μια μπάζα κάθε φορά μέχρι να παιχθούν και οι 10 μπάζες της διανομής. Τα φύλλα που βάζουν οι παίκτες αποτίθενται στο κέντρο του τραπεζιού με κάθε νέο φύλλο να κρύβει λίγο από τα προηγούμενα φύλλα ώστε να γίνεται εμφανές ποιος παίκτης έχει πετάξει ποιο φύλλο. Πέρα από αυτό εμφανίζονται και πράσινα βέλη που δείχνουν, επίσης, ποιος παίκτης έχει βάλει το κάθε φύλλο. Μόλις πέσει και το τελευταίο φύλλο της κάθε μπάζας, εμφανίζεται κόκκινο βέλος που δείχνει ποιος παίκτης κερδίζει την μπάζα και αναβοσβήνει ειδικό σήμα στην περιοχή του παίκτη που κερδίζει την μπάζα. Οι μπάζες που έχει κερδίσει ο κάθε παίκτης εμφανίζονται ως μικρά φύλλα γυρισμένα ανάποδα στην περιοχή του κάθε παίκτη. Κάθε τρεις μπάζες αλλάζει το χρώμα των μπαζών από μπλε σε κόκκινο και αντίστροφα, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η καταμέτρηση των μπαζών.

Πληρωμή και νέα διανομή

Μετά το κλείσιμο και της τελευταίας μπάζας της διανομής το πρόγραμμα προχωρά αυτόματα στην πληρωμή των παικτών και στο μοίρασμα νέας διανομής. Τα καπίκια κάθε παίκτη ενημερώνονται και εμφανίζονται αυτόματα στην περιοχή του κάθε παίκτη, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να συμβουλευτεί το «κιτάπι» που παρουσιάζει τα τεκταινόμενα όπως ακριβώς γράφονται τα καπίκια και οι κάσες στην ζωντανή πρέφα. Το κιτάπι εμφανίζεται κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο του control panel και μπορεί να παραμείνει μόνιμα στην οθόνη του χρήστη, εφόσον ανοίγει πάντα σε ξεχωριστό παράθυρο. Φυσικά, δίνεται η δυνατότητα της αυξομείωσης του μεγέθους, ώστε να μπορεί ο χρήστης να το τοποθετήσει σε βολική θέση που να μην εμπλέκεται με τα τεκταινόμενα στο τραπέζι.

This entry was posted in Εκπαίδευση, www.prefadoros.gr. Bookmark the permalink.

1 Response to Περιγραφή της διαδικτυακής πρέφας (ΔΠ)

  1. Ο/Η DRAKOULIS KOSTAKOS λέει:

    EUXARISTOUME OLOUS TOUS SUNTELESTES AFTOU TOU FOROUM.NA ISASTE PANTA KALA. EUXOME OSOI XEROUN PREFA NA GRAFTOUN EDO NA GINOUME POLOI, KAI TO PEXNIDI AYTO NA MIN XATHI EPIDI SIMERA DEN TO PEZOUN OI NEOI.AS TIN DIADISOUME PANTOU.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s