Αξιόλογες παρτίδες

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται μια ανθολογία από μερικές αξιόλογες παρτίδες. Αν κρίνετε ότι κάποια παρτίδα που παίξατε ή παρακολουθήσατε αξίζει μια θέση εδώ, στείλτε mail, η γράψτε ένα σχόλιο και η παρτίδα θα ελεγχθεί και θα αναρτηθεί.

Τρύγος
Η κατάσταση κατά την οποία οι αμυνόμενοι τσακίζουν εναλλάξ τις μπάζες του τζογαδόρου ονομάζεται τρύγος ή τρυγητός. Πράγματι, συμβαίνει, κάποιες φορές, οι αμυνόμενοι να βρούνε τσάκα ο ένας τον άλλον και, πριν προλάβει να πιάσει χεριά ο τζογαδόρος, να περάσουν τα ατού τους τσακιστά κλέβοντας τις μπάζες του τζογαδόρου στα υπόλοιπα χρώματα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο τζογαδόρος παρακολουθεί τις μπάζες του να φεύγουν δεξιά και αριστερά, ανήμπορος να αντιδράσει, καθώς όταν έρθει πια η ώρα να παίξει είναι πολύ αργά: τα ατού των αμυνομένων έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε τσάκες και η αγορά έχει μπει μέσα, απλά ή σόλο.

Χαρακτηριστική περίπτωση τρύγου είναι η παρτίδα που παίχτηκε στις 6 Ιουνίου 2012 από τους παίκτες ignatis, lalaridi και panos. Ο παίκτης lalaridi αγοράζει επτά μπαστούνια και πρώτος παίζει ο παίκτης ignatis στα αριστερά του. Ο ignatis έχει μια μπάζα από ατού και του λείπουν παντελώς τα σπαθιά, ενώ έχει το πλεονέκτημα να παίζει πρώτος. Κρατώντας τον τετράφυλλο άσο κούπα «βλέπει» και την περίπτωση του τρύγου, καθώς αν ο παίκτης panos τσακίσει τη δεύτερη κούπα, ή ακόμη και αν τσακίσει απευθείας τον άσο κούπα, μπορεί να βγει σπαθί και να δώσει τσάκα στον ignatis, ο οποίος θα μπορέσει να ξαναπαίξει κούπα για νέα τσάκα κοκ.

Βεβαίως, όλα αυτά προϋποθέτουν τουλάχιστον ένα ατού στον panos, αλλά η πραγματικότητα στη συγκεκριμένη παρτίδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία του ignatis: ο άσος κούπα περνάει, ο panos βγαίνει σπαθί καθώς έτσι επιτάσσει το φύλλο του και, τέλος, ο panos έχει δύο ατού με τα οποία τσακάει τις δύο μπάζες του τζογαδόρου στις κούπες.

Ωραία είναι και η διανομή 957181, στην οποία ο παίκτης jimhaidari αφού τραβήξει τον άσο καρό δεν συνεχίζει το ρήγα, καθώς προτιμά να περιμένει στα καρά επειδή φοβάται τσάκα από τον συμπαίκτη του. Ο παίκτης Asxetosss δοκιμάζει να περάσει τον βαλέ σπαθί στο σπαθί του jimhaidari, πράγμα που όμως αποδεικνύεται καταστροφικό, καθώς έτσι αρχίζει ο τρύγος.

Πράγματι, ο παίκτης panos πιάνει με το ρήγα και γυρνάει σπαθί προσδοκώντας τσάκα από τον jimhaidari, καθώς διαφαίνεται η πιθανότητα να χαθεί ο άσος σπαθί του τζογαδόρου. Πράγματι, στην προσπάθειά του να περάσει το χαμηλό σπαθί, ο παίκτης Asxetosss θα ήταν καλύτερα να βάλει την ντάμα παρά τον βαλέ, γιατί βάζοντας το βαλέ δείχνει ότι κρατά τουλάχιστον τρία σπαθιά, γεγονός που ανοίγει τα μάτια στους αμυνόμενους.

Όντως, ο παίκτης jimhaidari τσακά το σπαθί και τότε πλέον γίνεται επιτακτικό να ξαναπιάσει ο panos, ώστε να τσακιστεί και ο άσος σπαθί. Γι’ αυτό το λόγο ο jimhaidari παίζει τώρα καρό με το σκεπτικό της τσάκας από τον παίκτη panos (τώρα η τσάκα όχι μόνο δεν είναι απευκταία, αλλά είναι επιθυμητή), ώστε αυτός να ξαναπαίξει αμέσως σπαθί, εφόσον έχει. Η πραγματικότητα δικαιώνει τις σκέψεις αυτές και ο παίκτης Asxetosss σολάρει τελικά κάνοντας μόνο τα δυνατά του ατού.

Απόλυτη καταστροφή
Ο τζογαδόρος, ως γνωστόν, υποχρεούται να κάνει τουλάχιστον τις μπάζες που έχει δηλώσει στην αγορά του. Αν κάνει μια λιγότερη, λέμε ότι μπήκε μια μέσα, ενώ αν κάνει δύο λιγότερες μπάζες, λέμε ότι μπήκε σόλο μέσα. Με τρεις μπάζες, μερικοί μιλούν για τρίσολο. Τι γίνεται, όμως, όταν ο τζογαδόρος κάνει μόνο δύο μπάζες; Δείτε αυτή την παρτίδα και διαβάστε τα σχόλια του Γιώργου Δημητρακόπουλου (geodim):

 • Το φύλλο του STAYROSjjjj τον προκαλεί να μπει στην αγορά, παρ’ ότι έχει αμυντικό χέρι και όχι επιθετικό.
 • Συνετά αγοράζει «άμα μείνουν».
 • Σωστά ξεσκαρτάρει τις 2 πίκες.
 • Όσο καλά κι αν τα βρει μοιρασμένα δεν βγαίνει, οπότε πρέπει να αγοράσει σπαθιά κι ό,τι γλιτώσει, άσε που έτσι και γίνει κανα λαθάκι στις κούπες μπορεί και να βγει. Τέλος πάντων, καρά θέλει, καρά θα παίξει.
 • Θα πρέπει να ξεκινήσει με το 10 σπαθί και τσακίζοντας το γύρισμα πίκα, να παίξει τον ρήγα σπαθί.
 • Πίκα ο MAGOYFAKARDIA που πρέπει να κόψει ο μετρ με τον ρήγα ατού κι ο τζογαδόρος με τον άσο.
 • Πάλι σπαθί, κόβει, παίρνει το ατού και δίνει τσάκα με την πίκα κι ο τζογαδόρος πληρώνει και μια κούπα.
 • Όλα τα παραπάνω σημαίνουν απλά μέσα κι όχι την απόλυτη καταστροφή.

Ρεσιτάλ λαθών
Στην παρτίδα που παίχτηκε την παραμονή των εκλογών του Απρίλη του 2012, μοιράστηκε παράξενη διανομή και παίχτηκε με πολλά λάθη από τον παίκτη panos, με αποτέλεσμα ένα σόλο στα 7 αχρωμάτιστα. Πιστεύω ότι το πρώτο λάθος είναι το ανέβασμα της αγοράς πάνω από τα απλά καρά, ή έστω πάνω από τα απλά αχρωμάτιστα.

Συντελεί, βεβαίως και ο απρόσμενος αποκλεισμός του παίκτη ignatis στα καρά, ενώ ο τζόγος του είναι φανερά στις κούπες, αλλά καθώς τα δεδομένα δείχνουν τι πάει να γίνει, προτιμά να μείνει στα καρά· όπως δήλωσε ο ίδιος, αν πει ο panos «έχω καρά» και μετά πει πάσο, είναι φανερό ότι θα πληρώσω χωρίς λόγο, οπότε προτιμώ τα καρά καθώς υφίστανται προϋποθέσεις.

Από τη σκοπιά του παίκτη panos
Eνώ οι μπάζες μου είναι σχεδόν τραβηχτές, το ανέβασμα του παίκτη makis στα 7 μπαστούνια με παρέσυρε να πάω στα 7 καρά, καθώς ο τζόγος στα καρά είναι σπουδαίος και μοιάζει απαραίτητο να δηλωθεί στον εν δυνάμει συμπαίκτη (ignatis), ο οποίος ακόμη δεν φαίνεται αν είναι στα καρά ή στα σπαθιά· οι πιθανότητες γέρνουν με μεγάλη βεβαιότητα ότι ο ignatis έχει αποκλειστεί στα σπαθιά, κάτι που στην πορεία θα αποδειχθεί φρούδο, καθώς ο makis σταματάει τελικά στα 7 σπαθιά.

Εκεί γίνεται το δεύτερο λάθος, στο οποίο συντελεί και η πίεση του χρόνου. Έχοντας σηκώσει 2 σπαθιά από κάτω, αντιλαμβάνομαι με τρόμο την κατάσταση να έχει ως εξής: 4 καρά από τον ignatis, 4 σπαθιά από τον makis και το φύλλο είναι γνωστό σε όλους· είναι σαν να παίζουμε με ανοικτά χαρτιά. Αντί, λοιπόν, να ξεσκαρτάρω 7 σπαθί, 7 κούπα, και να τα πάρω 7 καρά, κάνω το λάθος να κρατήσω τα 4 σπαθιά και να αγοράσω 7 αχρωμάτιστα, ενώ είναι σίγουρο ότι η αγορά είναι τουλάχιστον μια μέσα.

Αριστοτεχνικό παίξιμο
Στην παρτίδα που παρουσιάζουμε μπορείτε να δείτε αριστοτεχνικό παίξιμο από την πλευρά του pagkosmios ως αμυνόμενου στην αδύναμη αγορά του ignatis στα απλά μπαστούνια. Πρόκειται, βέβαια, για φθηνή αγορά την οποία κάνει ο πρόεδρος, καθώς το φύλλο του δεν ήταν εξαρχής δυνατό και ο τζόγος αποδείχτηκε μέτριος. Παρ’ όλα αυτά η αγορά μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον βγει κάποιο μάτι και, τέλως πάντων, είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορούν να γίνουν πέντε μπάζες.

Ο pagkosmios, όμως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον πρόεδρο, καθώς αντιλαμβάνεται από την αρχή ότι τα καρά δίνονται για να αποδυναμώσουν τους αμυνόμενους στα ατού επιχειρώντας να τους βγάλει στην τσάκα, ενώ στα υπόλοιπα χρώματα υπάρχει πιθανό μάτι. Επομένως, πολύ σωστά ο pagkosmios ξεκαθαρίζει το τοπίο από τα ατού και προχωρεί στην κούπα, καθώς στο σπαθί κρατάει μόνο ένα λιμό και δεν μπορεί να βγει εκεί, ανεξαρτήτως των φύλλων που ξεσκαρτάρει ο panos. Εξάλλου, είναι φανερό ότι ο panos πρέπει να κρατάει τον ρήγα κούπα, καθώς έχει ήδη φανεί ότι τόσο στα καρά, όσο και στα ατού δεν είχε φύλλο, επομένως πρέπει να έχει τον άσο σπαθί (εφόσον ο pagkosmios δεν έχει σπαθιά) και τον ρήγα κούπα, καθώς τις υπόλοιπες δυνατές κούπες τις παίζει ο ίδιος.

Το προφανές δεν είναι πάντα το σωστό
Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτή την παρτίδα όπου ο παίκτης ligatou συνειδητοποιεί με πολύ πικρό τρόπο ότι το προφανές δεν είναι πάντα σωστό. Πράγματι, ενώ με την πρώτη ματιά φαίνεται επιβεβλημένος ο άσος στον ρήγα ατού που βάζει ο giwris, μια προσεκτική ανάλυση δείχνει ότι είναι επιβεβλημένο να χαριστεί ο ρήγας για να βγει η αγορά. Η παρτίδα, όμως, μας δείχνει και κάτι ακόμη: θα πρέπει ο giwris να βάλει ατού (μάλλον την ντάμα) στην μπάζα που πιάνει με την ντάμα σπαθί και όχι να βγει τον ρήγα μπαστούνι, καθώς διαφαίνεται η επόμενη τσάκα και το κλείσιμό του στα ατού. Πράγματι, εκεί ο ligatou είναι πιθανόν να βάλει τον άσο και να πάει μέσα, καθώς δεν φαντάζεται ακόμη την ανώμαλη κατανομή των ατού, αλλιώς η παρτίδα θα εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε, δίνοντας στον ligatou τη δυνατότητα να βγάλει την αγορά εφόσον παίξει σωστά. Όπως, πολύ ορθά, επισημαίνει στο σχόλιό του ο Βασίλης, γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι…

Αγορά με λίγα ατού
Σ’ αυτή την παρτίδα ο παίκτης panos αγοράζει με τρίφυλλο ρήγα στα καρά, επιχειρεί, δηλαδή, μια φαντεζί αγορά, καθώς η αγορά στις κούπες φαίνεται δύσκολη και είναι και ακριβότερη. Η αγορά θα ήταν αδιανόητη αν δεν έπαιζε πρώτος, ενώ στις τελευταίες μπάζες έχουμε επιπόλαιο παίξιμο από τους αμυνόμενους με αποτέλεσμα να βγει η αγορά.  Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της αγοράς παίζει, επίσης, το γεγονός ότι ο άσος στην κούπα με τον οποίο ξεκινά το παιχνίδι του ο αγοραστής δεν τσακίζεται· αν τσακιστεί ο άσος κούπα, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, αλλά αυτή είναι μια περίπτωση στις πέντε, καθώς η πιθανότητα να στέκουν τέσσερις κούπες απέναντι στον τετράφυλλο άσο κούπα του τζογαδόρου είναι περίπου 9%.

Αξίζει να πούμε δυο λόγια για το τελείωμα της παρτίδας. Μετά την έξοδο στο 9 σπαθί από τον saleas56, όπου ο panos χαρίζει και πιάνει ο STAYROSjjjj, ο όποιος βγαίνει μπαστούνι με μεγάλη πιθανότητα διπλοτσάκας από τον saleas56. Εδώ, προφανώς, ο STAYROSjjjj σκέφτεται ότι πιθανός ρήγας στα ατού από τον saleas56 θα προαγάγει την ντάμα ατού και θα του κάνει μπάζα, πράγμα που είναι λάθος, αλλά τα τρία ατού του τζογαδόρου έχουν δημιουργήσει σύγχυση στους αμυνόμενους που διαρκεί ακόμη και μέχρι την ύστατη ώρα της καταστροφικής διπλοτσάκας που ακολουθεί. Αν ο STAYROSjjjj βγει σπαθί, τότε ο τζογαδόρος θα σολάρει, ενώ το ίδιο θα συμβεί αν ο saleas56 δεν βγει σπαθί, αλλά τραβήξει τον άσο ατού.

Αγορά με λίγα ατού
Στη συγκεκριμένη διανομή έγινε αγορά από τον παίκτη marinikol με τρία μπαστούνια. Η αγορά εξελίχθηκε περίφημα, αλλά άποψή μου είναι ότι θα μπορούσε να γίνει αγορά στα αχρωμάτιστα κρατώντας τις κούπες και ξεσκαρτάροντας δύο λιμά καρά.

Αγορά με δύο ατού(!)
Εδώ έχουμε το γιατρό να μας αποτρελαίνει αγοράζοντας κούπες με δύο (2) ατού στο χέρι. Απολαύστε τη διανομή!

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Ο Asxetoss «βουτάει» στην αγορά μετά από δηλώσεις πάσο των συμπαικτών και αγοράζει μια επισφαλή αγορά στα πρώτα, εφόσον δεν βρίσκει κάτι βολικό στον τζόγο. Από τη στιγμή που ο ακραίος δεν βγαίνει πρώτο φύλλο λιμό ατού στην τρίφυλλη ντάμα, δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να μπει μέσα ο τζογαδόρος. Αν νομίζετε ότι υπερβάλλω δείτε πώς εξελίχθηκε η συγκεκριμένη παρτίδα.

This entry was posted in Εκπαίδευση, Το παιχνίδι της πρέφας. Bookmark the permalink.

2 Responses to Αξιόλογες παρτίδες

 1. Ο/Η basil λέει:

  Τσεκάρετε αυτήν την παρτίδα ( http://www.prefadoros.gr/movie/index.php?trapezi=20248&dianomi=333277#dianomi9 ). Στις τελευταίες τρείς χαρτωσιές μένουν μόνο ατου. Στον ρήγα βάζω άσσο εντελώς παρορμητικά και μπαίνω μέσα. Ομως αν βάλω το 9ρι βγαίνω. Νομίζω ότι είναι μια εντιαπωσιακή περίπτωση όπου το προφανές δεν είναι και λογικό. Και όσο παίζουμε μαθαίνουμε…

 2. Ο/Η panos1962 λέει:

  Η παρτίδα 355367 τελείωσε ισόπαλη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s