Εμπλουτισμός σχολίων

Πολλές φορές είναι ανάγκη να αναφερόμαστε σε φύλλα ή χρώματα της τράπουλας κατά την ανταλλαγή μηνυμάτων με τους συμπαίκτες μας, τόσο στη συζήτηση που εξελίσσεται στο τραπέζι, όσο και στη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται στο χώρο του καφενείου, π.χ.

Υλοποιώντας μια ωραία ιδέα του geodim, μπορούμε πια να εκφράσουμε σχηματικά τόσο τα χρώματα, όσο και τα ίδια τα φύλλα της τράπουλας, χρησιμοποιώντας «εμπλουτισμένα» σχόλια, δηλαδή να εμφυτεύσουμε στα σχόλιά μας κωδικοσειρές που μετασχηματίζονται σε εικόνες, ή άλλες οντότητες π.χ. emoticons, αναφορές, βίντεο, οριζόντιες γραμμές, διακοπές κειμένου κλπ. Πιθανόν, να έχετε ήδη χρησιμοποιήσει με έμμεσο τρόπο ορισμένες από αυτές τις κωδικοσειρές. Πράγματι, αν χρησιμοιείτε emoticons θα έχετε, ίσως, παρατηρήσει την κωδικοποιημένη γραφή των αντίστοιχων εικονιδίων καθώς εμφυτεύετε emoticons στο μήνυμα που συνθέτετε, π.χ. ^E:2:5^, ^Ε:3:2^ κλπ.

Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να ενσωματώσετε στοιχεία της τράπουλας στη συζήτηση. Κάθε στοιχείο που περιέχεται ανάμεσα σε «^» εκλαμβάνεται από το πρόγραμμα ως κωδικοσειρά και επιχειρείται να μεταφραστεί σύμφωνα με κάποιους απλούς κανόνες. Για τα χρώματα της τράπουλας ισχύουν τα εξής:

  • Τα γράμματα S (από το Spades) και Μ (από τα Μπαστούνια) μεταφράζονται σε σύμβολο που σημαίνει μπαστούνια.
  • Τα γράμματα C (από το Clubs) και Σ (από το Σπαθιά) μεταφράζονται σε σύμβολο που σημαίνει σπαθιά.
  • Τα γράμματα D (από το Diamonds) και Κ (από το Καρά) μεταφράζονται σε σύμβολο που σημαίνει καρά.
  • Τα γράμματα H (από το Hearts) και το Π (από το κούΠες) μεταφράζονται σε σύμβολο που σημαίνει κούπες.
  • Τα γράμματα N (από το No trumps), Χ (από το το Χωρίς ατού) και Α (από το Αχρωμάτιστα) μεταφράζονται στο σύμβολο της αγοράς χωρίς ατού.

Οι συγκεκριμένες κωδικοσειρές δεν διακρίνουν πεζά ή κεφαλαία γράμματα, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιείτε είτε πεζά είτε κεφαλαία γράμματα, κατά το δοκούν.

Μπορείτε ακόμη να ενσωματώσετε εικονίδια συγκεκριμένων φύλλων της τράπουλας στα σχόλια που ανταλλάσσετε με τους συμπαίκτες σας χρησιμοποιώντας κωδικοσειρές της μορφής «ΦΧ», όπου Φ είναι η αξία του φύλλου και Χ το χρώμα, σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε πριν. Όσον αφορά στην αξία των φύλλων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γράμματα που ακολουθούν:

  • 7, 8 και 9 για τα αντίστοιχα λιμά φύλλα.
  • T (από το Ten), Δ (από το Δεκάρι) και 0 (10) για το δεκάρι.
  • J (από το Jack), ή Β (από το Βαλές) για τον βαλέ.
  • Q (από το Queen), ή Ν (από το Ντάμα) για την ντάμα.
  • K (από το King), Ρ (από το Ρήγας) και Π (από το Παπάς) για το ρήγα.
  • A (από το Ace), ή Α (από το Άσος) για τον άσο.

Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω συμβολισμούς μπορούμε να ξαναγράψουμε την προηγούμενη συζήτηση ως εξής:

Τα κείμενα της συζήτησης με τις κωδικοσειρές που χρησιμοποιήθηκαν έχουν ως εξής:

Για τον παίκτη maria:

Έπρεπε να παίξεις ^Μ^ και όχι ^Κ^.

και για τον παίκτη panos:

Ίσως έχεις δίκιο, αλλά κρατάω ^7Μ^8Μ^ και είναι δύσκολο να βγω ^Μ^ από άκρη, φοβάμαι μη σε βάλω στη μέση. Αντίθετα, έχω ^ΑΚ^7Κ^8Κ^ και ^9Κ^, γιαυτό προτίμησα το ^Κ^. Συμβαίνουν κι αυτά…

Παρεμπιπτόντως, προσέξτε ότι στις συνεχόμενες κωδικοσειρές δεν χρειάζεται διπλό διαχωριστικό.

Ειδικές κωδικοσειρές
Η παραπάνω συζήτηση έχει, όμως, κάποια προβλήματα όσον αφορά στην εμφάνιση, καθώς οι γραμμές «σπάζουν» σε σημεία που μάλλον δεν θα το θέλαμε. Πράγματι, θα προτιμούσαμε τα καρά να εμφανιστούν στην ίδια σειρά, ενώ εδώ το εννιάρι μας εμφανίζεται σε άλλη γραμμή. Για το σκοπό αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κωδικοσειρά «~» που σημαίνει αλλαγή γραμμής στο κατάλληλο σημείο, π.χ.

Ίσως έχεις δίκιο, αλλά κρατάω ^7Μ^8Μ^ και είναι δύσκολο να βγω ^Μ^ από άκρη, φοβάμαι μη σε βάλω στη μέση.^~^Αντίθετα, έχω ^ΑΚ^7Κ^8Κ^ και ^9Κ^, γιαυτό προτίμησα το ^Κ^. Συμβαίνουν κι αυτά…

θα δώσει:

όπου βλέπουμε ότι έγινε αλλαγή γραμμής μετά το «…μη σε βάλω στη μέση.», εφόσον στο σημείο αυτό εμφυτεύσαμε κωδικοσειρά αλλαγής γραμμής.

Μπορούμε, τέλος, να χρησιμοποιήσουμε την κωδικοσειρά «» για να εμφανίσουμε μια διακεκομμένη γραμμή, «_» για συνεχή γραμμή και «=» για διπλή γραμμή, π.χ.

Εδώ χρησιμοποιήσαμε την κωδικοσειρά «_» για να ενσωματώσουμε συνεχή γραμμή:

Ίσως έχεις δίκιο, αλλά κρατάω ^7Μ^8Μ^ και είναι δύσκολο να βγω ^Μ^ από άκρη, φοβάμαι μη σε βάλω στη μέση.^~^Αντίθετα, έχω ^ΑΚ^7Κ^8Κ^ και ^9Κ^, γιαυτό προτίμησα το ^Κ^.^_^Συμβαίνουν κι αυτά…

Η κωδικοσειρά ^~^ μπορεί να δεχθεί και πολλές αλλαγές γραμμής εφόσον χρησιμοποιήσουμε πολλές επαναλαμβανόμενες «~». Κάνοντας ένα ελαφρύ ρετουσάρισμα και χρησιμοποιώντας λίγο απλό κώδικα HTML, η παραπάνω συζήτηση γίνεται τελικά:

Προσέξτε τη διπλή αλλαγή γραμμής που πετύχαμε με ^~~^, την αφαίρεση της τελείας μετά το καρό και την καλύτερη παρουσίαση των φύλλων στα καρά. Τέλος, χρησιμοποιώντας τα HTML tags <i> και </i> εμφανίσαμε την τελευταία γραμμή με πλάγια γράμματα.

This entry was posted in Εκπαίδευση, Ενημέρωση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s