Μια διδακτική παρτίδα

alpvspanos

Στην παραπάνω διανομή πρώτος παίζει ο παίκτης panos, ενώ ο alpankor-2 έχει κερδίσει τον τζόγο μετά από δηλώσεις πάσο και πάσο των αντιπάλων panos και ovelix. Είναι αλήθεια ότι ο τζογαδόρος έχει πληθώρα επιλογών, π.χ. απλά σπαθιά, απλά καρά, επτά καρά, άχροα κλπ. Ο alpankor-2 κάνει, όμως, εδώ την έκπληξη και, κατεβάζοντας τον δίφυλλο ρήγα κούπα, δηλώνει επτά άχροα!

alpvspanos2

Πριν σπεύσετε να κρίνετε την αγορά ως ριψοκίνδυνη, ή τυχοδιωκτική, ελάτε στη θέση του πρώτου παίκτη (panos) και εξετάστε την πιθανή έξοδο, δεδομένου ότι ο ρήγας κούπα δεν μπορεί να είναι στα χέρια των αμυνομένων καθώς τον έχει ξεσκαρτάρει ο τζογαδόρος. Η έξοδος λοιπόν στην κούπα είναι σχεδόν απαγορευμένη για τον panos καθώς, αν υπάρχουν μπάζες θα είναι στον άσο, βαλέ, λιμό κούπα. Άλλη πιθανή έξοδος είναι το σαραντάρι στα μπαστούνια με αναμονή για μπάζες στο δεύτερο μπαστούνι και στον άσο κούπα.

Η διανομή εξελίχθηκε ως εξής: Ο ovelix απείχε από το παιχνίδι, ενώ ο panos αποφάσισε να παίξει και να περιμένει τις δύο μπάζες στην κούπα, έχοντας δυνατά κρατήματα στα υπόλοιπα χρώματα εκτός καρό. Ο panos, λοιπόν, σκεπτόμενος ότι δεν μπορεί να δηλώνει ΕΠΤΑ άχροα ο τζογαδόρος χωρίς μάτι στις κούπες, αποφασίζει να παίξει και να περιμένει την κούπα. Αν ο τζογαδόρος είχε δηλώσει ΕΞΙ άχροα τότε το πράγμα αλλάζει, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο τζογαδόρος μην παίζοντας πρώτος δηλώνει άχροα με φευγάτο χρώμα.

Πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι όταν δεν έχουν προηγηθεί δηλώσεις αγοράς, είναι πολύ μικρός ο κίνδυνος να μπει μέσα ο τζογαδόρος λόγω έλλειψης χρώματος στα άχροα για δύο λόγους: οι αμυνόμενοι μπορεί να μην επιλέξουν στην έξοδο το χρώμα που λείπει από τον τζογαδόρο, και, δεύτερον, ακόμη και αν οι αμυνόμενοι βγουν στο αδύνατο χρώμα του τζογαδόρου, μπορεί να μπλοκαριστούν και να μην εξαντλήσουν όλες τις μπάζες που θα μπορούσαν να κάνουν. Όπως και να έχει, θα πρέπει κάποιος να κρατά πέντε φύλλα στο αδύνατο χρώμα για να μπει μέσα ο τζογαδόρος που έχει αγοράσει άχροα με φευγάτο χρώμα, πράγμα μάλλον σπάνιο εφόσον, μάλιστα, δεν έχουν προηγηθεί κάποιες δηλώσεις αγοράς.

Στα επτά άχροα, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Πράγματι, εδώ αρκούν 4 φύλλα για να μπει μέσα ο τζογαδόρος, πράγμα που δεν είναι και τόσο σπάνιο, ειδικά όταν έχουμε το πολύ δύο φύλλα από το χρώμα που λείπει (στην περίπτωσή μας είναι τα σκάρτα). Έχοντας, λοιπόν, μάτι στις κούπες, ο alpankor-2 κάνει την φαντεζί αγορά και ο panos τσιμπά το δόλωμα με αποτέλεσμα να πληρώσει τελικά 160 καπίκια, καθώς δεν κάνει, τελικά, ούτε μια μπάζα.

Πέρα από την πολύ προχωρημένη σκέψη του alpankor-2, το πρόβλημα που τίθεται είναι το εξής: Ο panos έπρεπε να παίξει στη συγκεκριμένη διανομή ή όχι; Τα πράγματα έδειξαν ότι υπήρχε μεγάλο ρίσκο, το οποίο και πλήρωσε. Είναι αμφίβολο αν ο panos θα ξαναπαίξει σε παρόμοια αγορά, και είναι επίσης σίγουρο ότι τότε θα υπάρξει γενική κατακραυγή από τους θεατές, όμως είναι οι οδυνηρές εμπειρίες των πεπειραμένων παικτών που εξηγούν τις αποφάσεις που μπορεί να φαντάζουν παράξενες σε νεότερους παίκτες, αλλά πίσω από τα φαινόμενα υπάρχουν πάντα αιτίες και εξηγήσεις όπως δείχνει αυτή η διδακτική παρτίδα. Απολαύστε, λοιπόν, πώς εξελίχθηκε η αγορά για τον alpankor-2.

This entry was posted in Αταξινόμητα άρθρα. Bookmark the permalink.

7 Responses to Μια διδακτική παρτίδα

 1. Ο/Η alpankor-2 λέει:

  με πινελιες θα σχολιασω…
  – υπαρχει ενα μικρο ρισκο στην δηλωση 7ΧΑ, το οποιο ελαχιστοποιειται απο το ρηγα διφυλλο κουπα που κατεβαζει ο τζογαδορος.
  – οι αμυνομενοι δεν εχουν καμια πληροφορια ο ενας για το φυλλο του αλλου.
  – ακομα και ολα τα γερα χαρτια που λειπουν απο το τζογαδορο να ειναι σε ενα απο τους δυο παιχτες, ειναι σχεδον απιθανη η εξοδος στις κουπες, οι οποιες ειναι ο μονος μη δεμενος τζογος.
  – το παιζω του panos ειναι οριακο. αν ειχε και τη νταμα μπαστουνι θα ηταν απολυτα ορθο.

  Αυτος ειναι ο λογος που παιζουμε πρεφα. οι φολες που τρωμε και ριχνουμε!!! η παλη με το απεναντι μυαλο ειναι μια διαδικασια που προσωπικα με συναρπαζει!!!

 2. Ο/Η typicalmih λέει:

  Προσωπικά δεν θα έπαιζα καθώς ο τζογαδόρος δήλωσε αβίαστα 7 χωρίς ατού,άρα κατά πάσα πιθανότητα δεν μπαίνει μέσα,Ο panos έχοντας την επιπλέον πληροφορία ότι δεν παίζει ο ovelix,ρισκάρει για 2 μπάζες να μπει μέσα.Έξυπνο τα κατέβασμα του τζογαδόρου,αλλά ο panos θα μπορούσε να υποθέσει ότι ο τζογαδόρος έχει πάνω του κράτημα στις κούπες σαν ΚQ και συνεπώς στις κούπες θα κάνει τη μία μπάζα και ψάχνει για τη 2η. Είναι φανερό ότι ο panos θα πρέπει να αρχίσει τις μαντεψιές από νωρίς όταν ο τζογαδόρος αρχίσει τα καρά μετά την πρώτη μπάζα.Πέραν τούτου όμως καθώς δεν βάζει μέσα τον τζογαδόρο στο 3ο + 4ο καρό πρέπει να ξεσκαρτάρει τις 2 κούπες και όχι τα σπαθιά αφού το πιθανότερο είναι η 2η του μπάζα να είναι ή στα μπαστούνια ή στα σπαθιά αν ο τζογαδόρος είχε KQ στις κούπες.Και πάλι θα είχε πρόβλημα στο ξεσκαρτάρισμα αν ο τζογαδόρος είχε κατανομή 5 καρά, Α ♣, Α ♠, ΚQ ♥ και ένα λιμό ♣ ή ♠ .
  Αυτά από μένα εκ του ασφαλούς βλέποντας την παρτίδα με ανοιχτά όλα τα χαρτιά:-)

  • Ο/Η panos1962 λέει:

   Θωμά, έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα λές. Ακριβώς αυτές οι σκέψεις ανέβαιναν στο μυαλό μου, σαν μπουρμπουλήθρες σε αναψυκτικό, την ώρα που πέταγα φύλλα συνειδητοποιώντας ότι την έχω πατήσει.
   Παρεμπιπτόντως, εκπλητική η ανάλυσή σου!

 3. Ο/Η τσιτα μαιμου λέει:

  Οι μεγάλοι παίχτες τρώνε τα μεγάλα σόλο

 4. Ο/Η Panagiotis Renieris λέει:

  Εγώ που είμαι άσχετος παίκτης και ξέρω μόνο πέντε βασικά πράγματα, με το πολύ αθώο και άσχετο μυαλό μου βλέπω στο φύλλο του panos τα εξής: α) εννοείται δεν σκέφτομαι να πάρω μαζί, β)μία σίγουρη στις κούπες. Αυτή με σώνει απο το σόλο. Καταλαβαίνω την σκέψη οτι θα φαγωθεί ο βαλές λιμό κούπα αμέσως μετά, όμως ο τζογαδόρος έχει πει 7, άρα στα 9 φύλλα που μένουν (μετά τη μπάζα μου στον άσσο) έχει τα 7. Ή έχω (αν έχω) την τρίφυλλη ντάμα, ή παίρνω ένα μπαστούνι – η εμπειρία λέει οτι είναι το δεύτερο συνήθως, προσωπικά παίζω πάντα εκεί, αγνοώ τις τρίφυλλες ντάμες (πλην βαλέ δέκα ντάμα).

  Πάιζω – κούπα άσσο, κούπα βαλέ (εδώ τυχαίνει να τις παίρνω τις 3 μπάζες με αυτό το παίξιμο). Αν ο τζογαδόρος είχε κρατήσει τον δίφυλλο ρήγα του και είχε ξεσκαρτάρει 8/10 μπαστούνι θα πάρω τη μία κούπα, και τη μία σπαθί (θα φανεί γρήγορα στο παίξιμό του). Αν πάλι είχε ξεσκαρτάρει λιμό μπαστούνι λιμό σπαθί (?!), ή που θα ήμουν τυχερός να πάρω άλλη μία (διαλέγοντας στην τύχη να κάψω τα μπαστούνια) ή άτυχος και θα έμπαινα μέσα (όχι σόλο όμως). Ξέρω — θα μού πείτε λέω βλακείες, όμως επειδή ακριβώς αυτό το έχω ξαναεξηγήσει σε πολύ έμπειρους πρεφαρόρους, όποιος έκανε τον κόπο να προσπαθήσει να με καταλάβει είδε τελικά οτι είχα δίκιο – είναι περίπλοκη σκέψη πάνω σε έναν πολύ απλό κανόνα: βγες δύναμη.

  Άρα, γνώμη αρχάριου: σίγουρα παίζω πρώτα τον άσσο κούπα (και δεν μπαίνω μέσα σόλο), και συνεχίζω με κούπες. Ύστερα είναι θέμα τύχης (τι θα έχει ξεσκαρτάρει και τι θα έχω διαλέξει να κάψω) το αν θα πάρω τη δεύτερη. Νομίζω όμως, οτι το να μην παίξω αρχικά τον άσσο κούπα ελπίζοντας οτι μαγικά θα πάρω 3, ρισκάροντας να μπω σόλο, είναι στο σύνολο του παιχνιδιού κακή λογική. Ένας πολύ (πάρα πάρα πολύ) παλιός πρεφαδόρος μού έλεγε «ό,τι κι αν σού λένε, πάρε πάντα πρώτα τη σίγουρη. Δεν θα σε λέει κανείς σπουδαίο, αλλά θα είσαι πάντα μέσο όρο συν» — εννοούσε μέσο όρο κερδισμένος, οτι δεν θα χάνω σε βάθος χρόνου). Ζητώ συγγνώμη αν ακούγομαι εξυπνάκιας, απλά εδώ βλέπω τα διδάγματα των «αρχαίων» («βγες δύναμη») να ισχύουν… αν είχε ακολουθήσει ο panos την πολύ απλή και αρχική διδαχή ή θα είχε μαζέψει 3 ή μπορεί και 4…. Και πάλι, συγγνώμη αν ακούγομαι αναιδής στους άριστους πρεφαδόρους… Το λέω πολύ ταπεινά.

  • Ο/Η panos1962 λέει:

   Παναγιώτη, κανείς δεν θα πει ότι λες ανοησίες, ειδικά εφόσον αιτιολογείς επαρκώς όλα όσα λες. Και βέβαια είναι σωστά όσα είπε και ο παλιός. Ωστόσο, στην προκειμένη ο μόνος λόγος που έπαιξα ήταν να περιμένω τις δυο μπάζες από την κούπα. Αν είναι να παίξω για να ρισκάρω έστω και μια μόνο μέσα, δεν παίζω καθόλου, είναι μεγάλο το ρίσκο και το αντίτιμο δεν αξίζει τα καπίκια που ίσως πάρω. Αν πάω μια μέσα πληρώνω 9Χ8=72 καπίκια στον τζογαδόρο, αν πω πάσο θα ζημιωθώ περίπου 27 καπίκια (το ένα τρίτο των 80 καπικιών της αγοράς που μου αναλογεί εφόσον η πληρωμή του τζογαδόρου θα γίνει από την κοινή κάσα), ενώ αν πάρω δύο μπάζες θα ζημιωθώ περίπου 11 καπίκια. Αυτό που λέω, λοιπόν, είναι ότι έπαιξα ουσιαστικά για να ωφεληθώ κάποια λίγα καπίκια και τελικά πλήρωσα σόλο, τουτέστιν 160 καπίκια.
   Όσον αφορά τα λεγόμενα του παλιού, ο κανόνας έχει εφαρμογή κυρίως όταν παίζεις μοναχός σου με τον τζογαδόρο και βρεθείς κάποια στιγμή στο εξής δίλημμα: έχεις πάρει την μια από τις δύο μπάζες που πρέπει να πάρεις για να μην μπεις μέσα και παίζεις κρατώντας μια φουρκέτα, π.χ. άσο ντάμα. Το ερώτημα είναι αν θα τραβήξεις τον άσο ή αν παίξεις κάπου αλλού για να περιμένεις δυο μπάζες. Εκεί, πράγματι, είναι καλό να τραβήξεις τον άσο και να βγεις (ή να γίνει τσάκα και να περιμένεις κάπου αλλού την μπάζα σου), γιατί είναι πολύ πιθανόν, αν δεν τραβήξεις τον άσο σου, να αναγκαστείς μετά να τον «φας» εφόσον ο τζογαδόρος σε ζορίσει τραβώντας τα ατού του. Είναι αυτό που λέμε «άσος που δεν τραβιέται πετιέται». πρέπει δηλαδή να αποφύγεις το «κρέμασμα» όπου θα φτάσεις κάποια στιγμή να πρέπει να αποφασίσεις αν θα χαλάσεις π.χ. κάποιον δίφυλλο ρήγα που σου έχει μείνει στο χέρι ή αν θα φας τον άσο που δεν τράβηξες πριν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s