Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση είναι της μόδας στην εποχή μας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να λείπει από τον «Πρεφαδόρο». Θα έχετε, ίσως, παρατηρήσει το νούμερο που εμφανίζεται κάτω αριστερά στο προφίλ των παικτών:

profile

Ο ίδιος αριθμός εμφανίζεται και στην κάτω γραμμή της σελίδας, δίπλα στο ονοματεπώνυμο του παίκτη, όποτε τοποθετούμε τον δείκτη του ποντικιού μας πάνω σε οποιονδήποτε παίκτη:

rank

Τι είναι όμως αυτό το νούμερο και πώς μπορεί να θεωρηθεί παράγων αξιολόγησης του παίκτη; Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι αυτό το νούμερο είναι ο μέσος όρος καπικιών που φαίνεται να κερδίζει ή να χάνει ο παίκτης σε κάθε διανομή που παίζει.

Χάριν συντομίας μπορούμε να ονομάσουμε την αξιολόγηση των παικτών «βαθμολογία» και το επίμαχο νούμερο να το πούμε «βαθμό». Ας δούμε όμως πώς υπολογίζεται ο βαθμός ενός παίκτη. Για να υπολογίσουμε τον βαθμό ενός παίκτη λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις τελευταίες 10.000 διανομές που έπαιξε ο παίκτης και αθροίζουμε τα καπίκια που κέρδισε ή έχασε ο παίκτης σ’ αυτές τις διανομές. Στο τέλος διαιρούμε με το πλήθος των διανομών και έτσι προκύπτει ένας μέσος όρος κερδισμένων (θετικών) ή χαμένων (αρνητικών) καπικιών γα κάθε διανομή.

Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι τόσο απλά. Αν ακολουθούσαμε μια τόσο απλοϊκή μέθοδο υπολογισμού θα είχαμε το εξής παράδοξο: Ας υποθέσουμε ότι ο παίκτης έχει παίξει πριν από 10.000 διανομές κάποια διανομή στην οποία είχε κερδίσει 600 καπίκια. Μετά την αρχειοθέτηση μιας νέας παρτίδας στην οποία ας υποθέσουμε ότι κέρδισε 100 καπίκια, υπάρχει περίπτωση η παλαιά παρτίδα να μην ληφθεί υπ’ όψιν καθώς μπορεί να έχει βγεί εκτός του ορίου των 10.000 διανομών μετά την ένταξη της νέας παρτίδας. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ενώ ο παίκτης έχει κερδίσει άλλα 100 καπίκια συνολικά, η βαθμολογία του θα φαίνεται να μειώνεται, πράγμα που θα ήταν παράδοξο.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τέτοιες καταστάσεις τα καπίκια που προστίθενται στο γενικό σύνολο «μαγειρεύονται» πριν προστεθούν στο γενικό σύνολο, με βάση την παλαιότητα κάθε διανομής. Οι καινούριες παρτίδες έχουν βαρύτητα 1, ενώ όσο οι διανομές χάνονται πίσω στο χρόνο το βάρος μειώνεται με βάση κάποιον τύπο που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, μαζί με το διάγραμμα των βαρών μέχρι τις 10.000 διανομές (οι διανομές δίνονται σε κλίμακα 1:10):

varos

Στο διάγραμμα φαίνεται καθαρά ότι περίπου μέχρι τις 3.000 διανομές τα καπίκια προστίθενται ως έχουν (συντελεστής βαρύτητας 1), ενώ από εκεί και μετά η βαρύτητα των αποτελεσμάτων μειώνεται σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί τελικά όσο πλησιάζουμε στις 10.000 διανομές.

Ένα τελευταίο ερώτημα είναι το κάθε πότε υπολογίζεται η βαθμολογία. Το σίγουρο είναι ότι η βαθμολογία δεν υπολογίζεται online, τουτέστιν τα αποτελέσματα κάθε διανομής δεν λαμβάνονται αμέσως υπ’ όψιν, παρά σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε επίπεδο παρτίδας μάλλον, παρά διανομής. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνονται υπ’ όψιν όλες οι διανομές μιας παρτίδας, επομένως το όριο των 10.000 διανομών μπορεί να παραβιάζεται κατά κάποιον μικρό αριθμό διανομών.

Είναι επίσης σίγουρο ότι στη βαθμολογία μετέχουν μόνον αρχειοθετημένες παρτίδες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μετέχουν οι λεγόμενες «φιλικές» ή «εκπαιδευτικές» παρτίδες (είναι οι παρτίδες που χαρακτηρίζονται πριν εκκινήσουν με το γράμμα filiki). Συνοψίζουμε λέγοντας ότι στη βαθμολογία μετέχουν οι τελευταίες 10.000 παιγμένες διανομές από τις παρτίδες που έχουν αρχειοθετηθεί και δεν έχουν χαρακτηριστεί φιλικές.

Πότε όμως μια παρτίδα αρχειοθετείται; Η απάντηση είναι απλή: όσο οι παρτίδες εμφανίζονται στη βασική σελίδα του «Πρεφαδόρου» θεωρούνται ενεργές και οι παίκτες μπορούν να τις συνεχίσουν, είτε αυξάνοντας την κάσα, είτε χωρίς να αυξήσουν την κάσα. Η παρτίδα αρχειοθετείται όταν δεν παρουσιάζει «κίνηση» για εύλογο χρονικό διάστημα και από αυτό το σημείο και μετά είναι υποψήφια για να ενταχθεί στη βαθμολογία.

Τέλος, η διαδικασία του επανυπολογισμού της βαθμολογίας λαμβάνει χώρα περίπου κάθε 10 λεπτά της ώρας. Επομένως, αν έχετε παίξει κάποια παρτίδα και θέλετε να είστε σίγουροι/ες ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης παρτίδας έχουν συμπεριληφθεί στη βαθμολογία σας, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την αρχειοθέτηση της παρτίδας και από το σημείο αυτό μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε ακόμη 10 λεπτά.

This entry was posted in Ενημέρωση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s